01 juni 2017

Vol in de voorbereiding voor weer een grandioos gezellige Uilenstede VU Polderloop, is het tevens de officiële jubileumdag voor atletiekvereniging Phanos, één van de organisatoren van deze loop. Vandaag, 1 juni 2017, bestaat Phanos exact 100 jaar.

Op 1 juni 1917 is Blauw Wit opgericht, samen met Sagitta één van de voorgangers van Phanos. In het najaar van 1999 is de fusie tussen Blauw-Wit en Sagitta beklonken en sindsdien traint atletiekvereniging Phanos in het prachtig gerenoveerde Olympisch Stadion. De verenigingsnaam Phanos heeft een mythische achtergrond die aansluit bij de omgeving van de vereniging: de marathontoren van het Olympisch Stadion waar in 1928 voor het eerst het Olympisch vuur brandde en dat in 1928 diende als het centrum van Nederlands enige Olympische Spelen.

Blauw-Wit, Sagitta en Phanos van 1917 tot 2017: Een beknopte geschiedenis

Blauw-Wit
Blauw-Wit was onderdeel van de omnisportvereniging Blauw-Wit. In de beginjaren van het bestaan van de vereniging is ooit het Nederlands Kampioenschap veroverd en door de jaren heen is de vereniging atleten blijven leveren die in de top van de Nederlandse atletiek meeliepen. Met de fusie en de verhuizing naar het Olympisch Stadion in 1999 is de vereniging weer terug op de thuisbasis uit de jaren 50. Toen leverde het verblijf in het Olympisch Stadion een succesvolle periode op voor Blauw-Wit. Na een tijdelijk verblijf op het Olympiaplein van Sagitta is atletiekcentrum Ookmeer jarenlang de thuisbasis geweest. In 1973 is Blauw-Wit gefuseerd met Estafette dat ook op Ookmeer gevestigd was. Van 1973-1976 heette de club Blauw-Wit/Estafette.

AV Sagitta
AV Sagitta is begonnen als damesatletiekvereniging (DAV Sagitta). Sagitta is op 16 oktober 1936 opgericht door Jan Blankers, man en trainer van Fanny Blankers-Koen. De vereniging heeft als damesvereniging jarenlang de Nederlandse atletiek beheerst. Nog steeds heeft Sagitta de meeste nationale kampioenschappen op haar naam staan. Vele bekende namen zijn lange tijd geassocieerd geweest met Sagitta en zijn nog tussen de clubrecords terug te vinden.

Phanos
Phanos is na de fusie tussen Blauw-Wit en Sagitta in de periode van 1999 tot 2017 gegroeid van 300 leden naar ruim 1400 leden. Phanos is een vereniging die het belangrijk vindt dat atletiek voor iedereen toegankelijk is. Phanos wil naast een kweekvijver voor talenten, ook een plezierige sportomgeving bieden voor atleten van jong tot oud, en met een beperking. Naast topatleten trainen er bij Phanos recreanten in alle leeftijden, zijn er zowel hardlopers als technische atleten, trainen er kinderen en volwassenen en zijn er diverse speciale groepen zoals voor atleten met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Phanos heeft zich in de loop der jaren genesteld in de top van de Nederlandse atletiek. Sinds 2008 bevinden het dames- en/of herenteam zich in de top 3 van de NK teams. Ook individueel presteren de Phanos atleten op het podium van de NK’s. Bekende atleten zijn onder meer Guus Hoogmoed, Jamile Samuel, Nicky van Leuveren, Bianca Baak, Patrick Cronie en Koen Smet.

Meer over atletiekvereniging Phanos en haar activiteiten kun je lezen op www.phanos.amsterdam


line